Siniša Janković, inspektor MUP-a u penziji, objavio  je svoju prvu knjigu „Oči u oči sa političkom korupcijom”. Ovu kjnigu finansijski podržava Fondacija za otvoreno društvo, Srbija, kroz projekat Suprostavljanje političkoj korupciji u Srbiji na primeru Radne grupe MUP-a za 24 sporne privatizacije. Ovim delom „čovek iz sistema” objašnjava zbog čega je formirana Radna grupa koja je radila na slučajevima spornih privatizacija, kako je nova vlast bila samo kratkoročna bajka i koliko je prisutna politička korupcija u Srbiji.

Intervju vodio: Slobodan Martinović

1. Šta vas je motivisalo da napišete knjigu Oči u oči sa političkom korupcijom?

Још 2010. године након што се по први пут, у овом предмету, исказала опструкција, не свестан да сам донео одлуку да напишем књигу, рекао сам самом себи: Е неће моћи ово тек тако да прође!

Детаљније разјашњење мотива кретало би се у распону од: непристајања на пораз, преко борбе за истину, до покушаја да се политичкој корупцији супротставим још на неки начин, тј. књигом.

2. Gde stanuje politička korupcija?

У целом нашем друштву, рекао бих да нема ни једног сегмента друштва у коме политичка корупција не станује. У уводном делу књиге, сматрајући за битним, постављам питање: има ли политичке корупције у нашем друштву?  Да се читаоци не муче у покушају да је идентификују – свуда је има. Толико је у нашем друштву присутна да је постала његов легитимни део. А ми смо је прихватили и прилагодили јој се. Једноставно, њом смо окружени, видели то или не, прихатили то или не.

3. U kom odnosu stoje politička moć i vladavina zakona?

У нашем друштву владавина закона тј. права је само теоријска категорија, толико далеко од реалне примене, да је то чини готово недостижном. И добро је да као друштво, још увек знамо да владавина права постоји барем у стручној литератури. Ако је тако, тј. ако не влада право, могло би се питати: ко онда влада? Одговарајући на то питање видимо да се политичка моћ злоупотребљава и поставља изнад владавине закона, стављајући га себи у функцију.

4. Na koji način je moguće iskoreniti političku korupciju u Srbiji?

Прво треба сви да схватимо да она постоји и да је назовемо тим именом. Друго треба да се припремимо на дуготрајну борбу, која за добар део друштва краткорочно неће бити „исплатива“. А све то значи, да морамо да променимо себе.

5. Koliko je to moguće u Srbiji?

Управо је политичка корупција та која покушава да докаже да то није могуће.Небитно је да ли је искорењавање политичке корупције у Србији тешко, дуготрајно па и ризично, јер је могуће.

Centar za istraživanje u politici Argument

Intervju sa Sinišom Jankovićem članom nekada čuvene Radne grupe koja je otkrivala zloupotrebe u 24 sporne privatizacije
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial