U Subotici je  07.12.2019. godine  održan protest protiv uništavanja kulturnog nasleđa Subotice: nezakonitog rušenja zaštićenih objekata i postavljanja svetlećih reklama po užem centru grada. Grad Subotica ima veliko kulturno nasleđe koje je svaka vlast u predhodnom periodu po malo uništavala. Tako da se pozorište gradi dve decenije, zapuštene gradske fasade, fontana, jezero Palić, itd. Sada je na red došla ulica Braće Radić. Ulica čini jedinstvenu celinu sa objektima građanske arhitekture, podignutim u rasponu od sredine 18. veka do sredine 20. veka i predstavlja jednu od najlepših ulica u Subotici.

Odlukom Vlade Srbije, koju je potpisala predsednica Ana Brnabić, deo Ulice Braće Radić proglašen je za prostornu kulturno-istorijsku celinu, te je kao takav pod zaštitom države. Ova Odluka doneta je 11. a objavljena 12. jula 2019. godine u Službenom glasniku Republike Srbije, broj 50 (http://www.pravno-informacioni-sistem.rs/…/o…/2019/50/2/reg…).

Postavlja se pitanje, zašto Vlada Republike Srbije ne primeni Zakon o Vladi, član 6 “Vlada je dužna da obustavi od izvršenja opšti akt opštine, grada i grada Beograda za koji smatra da nije saglasan Ustavu ili zakonu, rešenjem koje stupa na snagu kad se objavi u “Službenom glasniku Republike Srbije”, član 8 “Vlada može poništiti ili ukinuti propis organa državne uprave koji je u suprotnosti sa zakonom ili propisom Vlade i odrediti rok za donošenja novog propisa”. Zašto ovlašćeni organ, Ministarstvo kulture RS, ne pruža obaveštenje javnosti o toku i radnjama preduzetim u postupku?

Centar za istraživanje u politici Argument

Građanski protest protiv uništavanja kulturnog nasleđa Subotice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial