Poštovani/a………..,

Mir je naše najveće dobro!

Članice Mreže za izgradnju mira, koalicije koja okuplja 220 organizacija i škola iz cijele Bosne i Hercegovine (BiH) upućuje apel svim građanima i građankama u BiH,  organizacijama civilnog društva, institucijama u BiH, političkim partijama/strankama, predstavnicima akademskih institucija u BiH,  EU delegaciji u BiH, Vijeću Evrope, OSCE Misiji u BiH i drugim međunarodnim institucijama  kojima je mandat mir, sigurnost i zaštita ljudskih prava, da oštro osude sve napade na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i ratno huškačku retoriku jednog dijela političkog establišmenta u BiH, a posebno istupe pojedinih političara iz Republike Srpske, prije svega Milorada Dodika.

Također, pozivamo sve one koji mogu doprinijeti rješavanju trenutne krize da žurno djeluju, te da njihove aktivnosti budu konkretne i usmjerene ka očuvanju mira u BiH.

Građani i građanke BiH umjesto da rade na pitanjima koji se tiču ekonomskog boljitka i izgradnji demokratskog društva ponovo se suočavaju s najvećim prijetnjama po mir nakon 1995. godine.

Članice Mreže za izgradnju mira, koje zadnjih 25 godina rade na uspostavi i očuvanju mira u BiH, duboko su zabrinute postupcima izabranih dužnosnika u BiH, pravosudnih institucija u BiH, ali i predstavnika međunarodne zajednice koji i pored mehanizama koji su im na raspolaganju ne poduzimaju konkretne mjere kako bi one koji rade na urušavanju BiH  pozvali na odgovornost i sankcionirali ih.

Svjesni smo svih problema s kojima se BiH suočava, koje usložnjava i ekonomska kriza, ali rješavanje pitanja pridruživanja EU, korupcije, zaštite ljudskih prava, obrazovanja, itd., mogu se desiti samo u miru.

Članice mreže za izgradnju mira se stavljaju na raspolaganje svim dobronamjernim stranama u BiH koje će u ovom periodu raditi na sprječavanju mogućeg konflikta, uspostavljanju dijaloga i očuvanju mira.

 Članice Mreže za izgradnju mira

Organizacija Argument je članica Mreže za izgradnju mira.

Pismo Mreže za izgradnju mira a odnosi se na političku situaciju i narušavanja mira u Bosni i Hercegovini
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial