Piše: Slobodan Martinović

Odlazi cirkus iz našeg malog grada

“Odlazi cirkus i ja se pitam sada: Ko je domaćin a ko je bio gost”? rekao bi Đole u svojoj pesmi. Tako bi se moglo definisati stanje u našem društvu. Ne obeshrabruje samo to što je Vučić toliko moćan, bahat i nemilosrdan prema svima nama. On se ruga svim građanima Srbije. I onim njegovim što rade i glasaju za njega i SNS.

Situaciju dodatno frustira i alternativa u vidu opozicije, pokreta, organizacija ciivlnog društva, javnih ličnosti, eksperata, analitičara, novinara, medija. Oni bukvalno, po sto puta, prežvakavaju jedno te isto i ništa ne rade na promenama. Jednostavno rečeno, čekaju da ovaj ode a oni ulete.

Analitičar koji ide po televizijama i širi defetizam, ništa ne može da se uradi, mazohizam je izaći na izbore pod ovakvim izbornim uslovima. Opoziconari koji ni sami ne znaju u koliko kolona izaći na izbore. Javne ličnosti koje ne dotiču problemi običnih građana ali iz svoje zone komfora komenatrišu. Organizacije civilnog društva koje rade samo po projektu. Novinari kojima više ne mogu naći termine za njihove  autorske emisije. Čitava jedna struktura koja ometa stvarne promene u društvu. Većina za to prima platu.

Pokojni premijer Zoran Đinđić bio je glavni menadžer Petog okotobra. Danas takvog menađera u opoziciji nema. Delom što su procenili da je isuviše opasno, delom što su nesposobni, nemaju znanja, posvećenosti. Sve trut do truta.

Lepo reče Milan St.Protić: “Promena se ne pravi iz carskih gaća”.

smart
Odlazi cirkus iz našeg malog grada
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial