Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović(subjektivni mislilac)

Transverzalne veštine-kompetencije za celoživotno učenje

U Beogradu je održana konferencija “Transverzalne veštine-kompetencije za celoživotno učenje”. Konferencija je otvorila brojna pitanja. Da li je celoživotno učenje pretnja ili korist za zajednicu? Koje su to transverzalne veštine? Gde se uče? Da li su veštine, učenje, obrazovanje u međusobnoj suprotnosti? Da li formalno obrazovanje može da odgovori potrebama zajednice?

Celoživotno obrazovanje je produkt  neoliberalizma i preti da ugasi pravo na formalno obrazovanje koje ne može da odgovori potrebama zajednice. Svako vreme ima svoje obrazovanje koje oslikava način života, sistem vrednosti, društveni poredak.

Ne postoji knjiga, škola za tarnsverzalne veštine. Među njih spadaju timski rad, komunikacija. Da li neko posle dva dana obuke može postati timski igrač ili naučiti asertivnu komunikaciju.

Kontam da se transverzalne veštine uče na “ulici” a dobijaju rođenjem.

Veštine i učenje ozbiljno prete da ugase obrazovanje.

Slična je situacija i  sa obnovljivim izvorima energije. Sagledati korist i  štetu.

Vreme koje dolazi zahteva koncept društva zasnovanog  na dobroj upravi koja će u hodu donositi odluke i ispravljati greške kako bi zajednica bila održiva. I motivisanim građanima da učestvuju u procesu donošenja odluka.

U suprotnom, ni najveća politička moć neće moći da preživi.

smart
Transverzalne veštine-kompetencije za celoživotno učenje
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial