Piše: Slobodan Martinović

Treća industrijska revolucija

Ili, energetska transformacija za sprovođenje treće industrijske revolucije. To je ekonomska transformacija u kojoj se novi energetski sistemi približavaju novim komunikacijskim tehnologijama. Ona je i društvena. Karakteriše  je smanjenje proizvodnje struje iz kvalitetnog uglja u zemljama EU, Kine, SAD. Oni sa nafte, plina i kvalitetnog uglja prelaze na energiju vode, vetra i sunca. Kina i EU su ispred SAD-a u solarnoj energiji.

Zahvaljujući novim tehnologijama, tržište se otvorilo za sve putem mreže koja nema geografska ograničenja. Pojavom Interneta barijere više ne postoje i pojedinci su u stanju da sa lokalnog ili regionalnog identiteta pređu na multikulturni ili globalni identitet.

Gde je region Zapdnog Balkana? Svedoci smo havarije u TENT-u, gde se struja proizvodi iz blata. Zagađenog vazduha u Srbiji. U BiH, gotovo svi rudnici i termoelektrane u državnoj svojini su neprofitabilni. Proizvodnja uglja i električne energije iz uglja se subvencioniše.

Ko će predvoditi energetsku tranziciju? Nosioci nisu energetske kompanije. Vlast, građani, preduzetnici, lokalne zajednice vode treću industrijsku revoluciju. Oni ne bi smeli biti  objekti, žrtve revolucije, već nosioci energetske tranzicije.

Koje su grane treće industrijske revolucije? Koja su nova radna mesta? To su transport, informacione tehnologije, obnovljivi izvori energije. Primer Poljske, zatvaranjem rudnika rudare zaposlila u vetroelektranama.

Ona zahteva prekvalifikaciju i novi obrazovni sistem.

Dok se mi na ovim prostorima bavimo mržnjom, svet živi energetsku transformaciju u trećoj industrijskoj  revoluciji.

Treća industrijska revolucija
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial