Statistika naša dika, šta poželiš to naslika! Upravo prethodna rečenica na najbolji način opisuje poslednje, ali i mnoga druga istraživanja javnog mjenja, koje je sproveo Istraživačko-izdavački centar Demostat.

Piše Milenko Ivankov

Izvor: politicki.rs

Po najnovijem istraživanju, opoziciji se na nivou Beograda daju gotovo jednake šanse za pobedu kao i vladajućem režimu. Preciznije, partijama vlasti kao i opoziciji ide po 31% glasova. Među opozicionim partijama, kako istraživači navode, izrazito dominira ova grupacija oko SSP, DS i Narodne stranke i PSG sa oko 14 odsto. Ne davimo Beograd , Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanović Ćuta imaju sedam odsto. Takođe, na republičkom nivou brojke deluju jos primamljivije, gotovo nerealno i kažu da da je za SNS i SPS 45 odsto biračkog tela, dok bi opozicione partije dobile 55 odsto glasova. Kada ove rezultate istraživanja vidi prosečan opozicioni birač, stiče utisak da je konačna pobeda gotovo izvesna, da se bliži kraj Vučićevoj diktaturi i da bi bila šteta propustiti takvu šansu na narednim izborima. Međutim, kada se ove gotovo magične brojke sudare s realnošću na terenu stvari i nisu tako ružičaste.

Prva stvar koja upada u oči jeste izlaznost od 67 odsto na nivou Beograda.

Kada uzmemo u obzir izbore za grad Beograd, samo u periodu vladavine Srpske napredne stranke, ona nije prešla 51,3 odsto. Tačnije, 2014. godine izlaznost je bila 50,66 odsto dok je 2018. ona bila 51,3 odsto. Čak i kada se vratimo u period od 2000. do 2012. godine, izlaznost na Beogradskim izborima ni jednom nije prešla cifru od 60 odsto. Ako se uzme u obzir da će i ove izbore činiti dobro poznati politički akteri na nivou Beograda kao i 2014. i 2018. godine, na kojima izlaznost jedva prelazi 50 odsto, cifra od 67 odsto, u uslovima pandemije korona virusa i dodatnog straha po pitanju samog zdravlja, zvuči poprilično optimistično i gotovo nerealno.

Druga veoma sporna stvar je ta da koalicija stranaka oko Stranke slobode i pravde, koju jos čine Narodna stranka, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana na republičkom nivou imaju čak 28 odsto glasova.

Ovaj podatak deluje jos šokantnije ako uzmemo u obzir da Demokratska stranka trenutno gotovo da ne postoji u istraživanjima, odnosno da ima ispod jednog procenta glasova, kao i da je Pokret slobodnih gradjana, koji je na prošlim izborima imao nešto iznad 2 odsto glasova i to u mnogo jačem sastavu od trenutnog, dok Narodna stranka prema istim istraživanjima koje je vršio Demostat nosi 2 odsto glasova na nivou Beograda. Takođe treba uzeti u obzir da rejting Narodne stranke ni u jednom istraživanju nakon predsedničkih izbora 2017. nije prešao tadašnji rezultat Vuka Jeremića, odnosno 5 odsto glasova. Ovo bi značilo da stranka Slobode i pravde, koja još uvek nema svoje odbore u gotovo polovini opština i gradova po Srbiji, na nivou cele Srbije ima najmanje rejting od 20 procenata. To bi značilo da ova stranka na nivou Srbije ima veći rejting nego u Beogradu, gde joj je najjača baza, dok istovremeno njena organizacija ne postoji u većini gradova i opština po Srbiji.

Isto tako koaliciji stranaka koje čine Ne davimo Beograd, Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanović Ćuta, predviđa se rezultat od 7 odsto glasova. Kada se konvertuje u glasove, u odnosu na izbore 2020. godine, ova kolicija bi na sledećim izborima dobila oko 220.000 glasova.

U prilog tome koliko je ova brojka bajkovita najbolje govore sledeći podaci. Na prethodnim Beogradskim izborima Ne davimo Beograd je dobio 29.000, dok je Nebojša Zelenović na izborima u Šapcu uzeo 18.000 glasova. Ako se uzme u obzir da ove organizacije gotovo ne postoje van svojih matičnih mesta, Šapca i Beograda, kao i kohezioni faktor, odnosno da ne dođe do rasipanja glasova zbog koalicije, u najboljem slučaju ova lista jedva dolazi do 3 odsto glasova na nivou republike.

Takođe, ne treba smetnuti s uma činjenicu da je programski direktor Demostata ujedno i član Upravnog odbora Radio televizije Srbije, kao i urednik jedne emisije na Radio televiziji Vojvodine. Ovaj faktor takođe baca ozbiljnu senku na prethodna istraživanja kada uzmemo u obzir to da su dve pomenute ustanove praktično pretvorene u propagadne servise trenutnog režima.

Za kraj se nadam da će me vreme demantovati i da su ova istraživanja tačna, međutim sve ovo mnogo više lici na jos jedan Vučićev igrokaz i primamljiv mamac, slican onom od 3% kada su mnogi na političkoj sceni neslavno upecani i prikazani kao trofeji u naprednoj mreži.

Ivankov: Demostat kao Vučićev mamac za opoziciju
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial