Piše: Slobodan Martinović

Zaštićeno područje

Posle monitoringa i evaluacije biodiverziteta u zaštićenom području “Subotička peščara”, “Zelena patrola na delu”, vezano za  seču šume na Tresetu, postavlja se pitanje: čemu služe upravljač, izvođač, Zavod, Lokalna samouprava, Ministarstvo u zaštićenom području. Da bi pokrili papirima nerad, korupciju.

Zelena patrola je angažovana na animiranju javnosti i podizanju ekološke svesti stanovništva, kao i na mapiranju ekoloških problema.

U prirodi je sve u skladu. Šuplje drvo, sa stanovišta usluga ekosistema, ima veću vrednost nego posečeno koje će ići za ogrev.

U zaštićenom području “Subotička peščara”, upravljač JP “Palić Ludaš”, izvođač radova JP “Vojvodinašume” i Pokrajinski zavod za zaštitu životne sredine nisu ispoštovali Zakon o prirodi, Uredbu Vlade o zaštiti  predela  izuzetnih odlika “Subotička  Peščara”, Pravilnik o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi, predela  izuzetnih odlika “Subotička  Peščara”. Snose odgovornost za seču šume na Tresetu u zaštićenom području “Subotička peščara”.

Na parcelama, gde je šuma posečena, sadnje u dogledno vreme neće biti jer je zemljište zaraženo. Pravilnikom je zabranjeno pošumljavanje travnih i potencijalno travnih površina, a na šumskom zemljištu pošumljavanje čistina i ostalih otvorenih površina, osim fragmentarno u cilju revitalizacije staništa. Pa se postavlja pitanje: u kom delu zaštićenog područja bi se sadnja sprovela? Kada uzmemo u obzir da posađeno drvo rodnost ostvari za dvadeset godina, jasna je šteta za životnu sredinu.

Lokalna zajednica ostaje bez dela pluća, nanosi peska i polena ambrozije dolaze u grad što se odražava negativno na zdravlje građana.

smart
Zaštićeno područje
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial