Piše: Slobodan Martinović

Društvene promene

Društvene, a ne političke, promene su ono šta treba da se desi. Svedoci smo pokušaja raznih pokreta, političkih partija da se organizuju ali slabo sve to ide. Problem počinje od pojedinca koji nije spreman da menja zajednicu. Razlozi su: strah, briga za radno mesto, odsustvo solidarnosti, nedostatak znanja o aktivizmu.

Na sledećem nivou su organizacije civilnog društva, pokreti, političke partije. Organizacije civilnog društva su se pokazale nesposobne da rešavaju probleme u zajednici i pored finansijske podrške domaćih i međunarodnih donatora. Verovatno zbog neuključivanje građana, sebičnosti, nesposobnosti, neznanja, kukavičluka. Pokreti i političke partije deluju kao privatne firme gde je predsednik direktor, gazda. On ima najviše resursa i smatra da mu to daje za pravo da se tako ponaša. I kod njih je prisutno odsustvo uključivanja građana u organizaciju, neznanje, nesposobnost, kukavičluk.

Posebna je uloga medija kroz koje prolaze razni analitičari, istraživači, eksperti koji zamajavaju javnost.

Kada se sve analizira, građanima ostaje da im svima ispostave račune za usluge. Počev od običnog razgovora, davanja potpisa, deljenja lifleta, glasa.

smart
Društvene promene
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial