Piše: Slobodan Martinović

Javni uvid

Danas sam prisustvovao javnom uvidu u Nacrt Plana detaljne regulacije centra grada Subotice – zona II i u Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu. Moje  primedbe, koje sam podneo u pisanoj formi, odnosile su se na neusklađenost Nacrta Plana i Izveštaja sa Zakonom o planskom sistemu i Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu. Ukupno 26 građana je podnelo primedbe na Nacrt Plana i Izveštaj.

Tok javne rasprave je tekao tako što je velika većina primedbi građana proglašena neosnovanim, od strane obrađivača Sekretarijata za građevinarstvo grada Subotica. Lepo je to u pesmi Đole Balašević kazao „I sve po zakonu, Tu su paragrafi pa zagrabi”.

Na moje primedbe,  na neusklađenost sa Zakonom o planskom sistemu, obrađivač nije odgovorio, dok je o proceni uticaja na životnu sredinu diktirao paragrafe koje nisam razumeo. U suštini, javnost je isključena iz procesa donošenja odluka u najranijoj fazi, što oba zakona građanima omogućuju. To je poenta. Dovoljno da loakalna samouprava manipuliše čitavim procesom.

Najviše se manipulisalo merama Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, od strane Gradske uprave. Ili, Zavod manipuliše njom, to je dilema. Mere donosi Zavod, Gradska uprava  je samo upravljač. Skladno zamišljeno. Kome račune polaže Zavod ili može da radi šta hoće? Primer ulice Braće Radić je to pokazao. Niži nivo vlasti krši odluke višeg nivoa vlasti.

Niko nema ništa protiv urbanizacije grada, ali uz poštovanje važećih zakona i uključivanja javnosti u proces donošenja odluka.

https://fb.watch/4gPew686G3/

Javni uvid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial