Piše: Slobodan Martinović

Izbori u Nikšiću

Trebalo je vremena posle izbora u Crnoj Gori da se pronikne u političke aktere i razume politički kontekst. Mada, ostaju nejasnoće koje je teško dokučiti.

Očekivao sam više od sadašnje vlade, gde je premijer Krivokapić više objašnjavao nego što je definisao probleme i rešavao. Otkud on tu i šta radi. Nisam znao da je Mitropolija Crnogorsko-Primorska tako dobro organizovana, bolje nego DF, Crno na belo, Demokrate. Ona je nezavisna u odnosu na vlast u Beogradu i sinod SPC. Definitivno je bila taj „jezičak na vagi“ koji je presudio izbore u Crnoj Gori.

DF mogu da razumem, jer su pod kontrolom Vučića, ali mi nije jasan Medojević. Posle tolike borbe ne prihvataju ga u vlasti, a on joj daje podršku u skupštini. Dritan Abazović je upao u zamku dobre namere, gde postoje veliki izgledi da izgubi biračko telo. Demokrate nevidljive. Sve deluje neuređeno.

Vidi se koliko je Milo Đukanović grešio. Opijen moći vladanja ostao je sam. Prvo je unutar partije odstranio potencijalne lidere, zatim je odbacio SDP, pre nje Pozitivnu, koju je uništio. Na kraju je homogenizovao srpski nacionalizam kroz Zakon o slobodi veroispovesti i stvaranje partijske crkve.

Izbori u Nikšiću neće doneti ništa.

Nisam optimista da će Crna Gora u dogledno vreme biti stabilna država, što me brine.

Izbori u Nikšiću

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial