Piše: Slobodan Martinović

Hibridni režim

Šta bi on bio? To je režim gde gazda uzima za sebe  koliko hoće iz budžeta svih građana a njima deli mrvice. Legitimitet gazda dokazuje izborima na kojima je pobedio. Na papiru postoji izvršna, sudska i zakonodavna vlast, ali je ona u rukama jednog čoveka.

Koji je  preduslov za nastanak hibirdnog režima? Osnovni  preduslov je odsustvo političke kulture. Ona podrazumeva obarzovanog i osvešćenog građanina za učešće u procesu donošenja odluka. Zatim stručne, odgovorne, inkluzivne političke partije. Sve to u takvom sistemu ne postoji.

Ali zato su tu interesne grupe koje se isključivo bave kako doći na vlast, prisvojiti sve karike vlasti, potčiniti narod. Onda narodu daješ socijalu  a za sebe kradeš nemilice. Još ako imaš neko nazovi nacionalno pitanje nerešeno, kao mi Kosovo, onda imaš izgovor za sve što radiš kao gazda.

Narod je pristao da ostane u podrumu. Kada bi svaki građanin pružio mali otpor gazdi iz svog centra moći, život bi bio podnošljiviji  u zajednici.

Pre gazde treba oterati sve oko njega. Oni su jedna manjina koja svim sredstvima štiti svoje interese.

Posebno je zanimljivo kada gazda sebe proglasi levičarem. Prihod dobiti od prirodnih resursa, recimo nafte, deli na kašikicu svojim građanima. I onda se kao bori protiv imperijalizma velikih sila.

Hibridni režim
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial