Piše: Slobodan Martinović

Neizvesnost

Živimo u vremenu velike zdravstvene, ekonomske, bezbednosne neizvesnosti. Da li je ona  posledica nejednakosti u društvu. Kakva je kultura i kakvo je obrazovanje potrebno svetu u promenama. Da li smo kao građani spremni na nespremnost.

1993. godine sam diplomirao na fakultetu. Kao generacija spremali smo se za jedan sistem vrednosti koji je podrazumevao da sa završetkom studija počinje normalna radna integracija. Umesto toga, sve se okrenulo naopako. Najgori đaci postali su nosioci razvoja društva. Od tada traje neizvesnost za posao, porodicu. Za ovih trideset godina nisam primao platu a ipak sam preživeo. Što znači da život nađe rešenje.

Neizvesnost treba sagledavati iz ugla zajednice. Ona je izražena zbog nejednakosti, nepravde, slabe uprave, neoliberalne ekonomije, ugrožene životne sredine, nebrige za nauku. Možeš biti „budala“, ali ako prodaš robu i naplatiš to se broji. Zato i svet teško pronalazi  rešenje za pandemiju Covid-19.

Na delu je izmišljena terminologija i standardizacija lažnih eksperata, uz zloupotrebu volonterskog rada u svrhu da poslodavci ne plaćju svoje zaposlene. Više nego ikad potrebno je samostalno obrazovanje kroz sopstveno rasuđivanje i prepoznavanje problema. Najteže od svega biće stvoriti novi kulturni obrazac, jer nema kriterijuma.

Spremni ili ne, jedini način da zajednica preživi  je da prihvatimo neizvesnost.

Neizvesnost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial