Organizacija Centar za istraživanje u politici Argument, kao članica mreže NKSS, prenosi zahtev u celosti. 

Ministarstvu za kulturu i informisanje Republike Srbije

Ministarki Maji Gojković i Savetniku za savremeno stvaralaštvo Radovanu Jokiću

Zahtev za hitnu reakciju Ministarstva kulture i informisanja protiv nasilja nad umetnicima i kulturnim radnicima u Republici Srbiji

U Srbiji se u proteklih mesec dana naglo uvećava broj incidenata unutar kojih se sprovodi manje ili više eksplicitno nasilje nad kulturnim radnicima, umetnicima i njihovim delima. Iako su pandemijska i ekonomska kriza samo dodatno otežale položaj umetnika i kulturnih radnika, koji su uprkos pogoršanim uslovima rada iznova iskazali kapacitet da svojim sadržajima ponude perspektivu društvu u vanrednoj situaciji potpune izolovanosti, svedoci smo serije napada, vandalskih činova, pretnji i aktova nasilja počinjenog protiv slobode umetničkog izražavanja, kulturnih radnika, umetnika i njihovog rada.

To potvrđuju najnoviji događaji u Beogradu, od uništavanja izložbe u Galeriji Stara Kapetanija, upada u Centar za kulturnu dekontaminaciju praćenog napadima na predstavu „Srebrenica. Kad mi, ubijeni, ustanemo“, uznemirujućih protesta usmerenih na festival „Miredita, dobar dan”, istupa na televiziji sa nacionalnom frenkvencijom gde se javno denunciraju pojedini umetnici i kulturni radnici, kojima nije data prilika da iskažu svoj stav, internet portala na kojima se širi govor mržnje protiv pojedinih umetnika a samim tim i ugrožava njihova bezbednost. 

Organizovane grupe i pojedinci svojim istupima ugrožavaju osnovne principe demokratije i Ustavom Republike Srbije zagarantovana prava na slobodu izražavanja, a posebno umetničkog izražavanja. Pozdravljamo čin uklanjanja sramnih saopštenja prethodnog Ministra sa website-a Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Ipak smatramo da je u ovakvoj situaciji neophodno da se Ministarstvo kulture i informisanja odlučno i javno suprotstavi ovakvim ispadima kako bi se zaustavilo širenje govora mržnje protiv umetnika i kulturnih radnika, ali i povratilo poverenje svih aktera u polju kulture u resorno Ministarstvo. Stoga pozivamo Ministarstvo kulture i informisanje Republike Srbije da pored javne osude ovakvih ispada preduzme sve zakonske mere u cilju sprečavanja daljeg nasilja nad umetnicima i kulturnim radnicima u Srbiji. 

Umetnička sloboda nema granicu dokle god ne ugrožava prava drugih, upravo zato se naziva slobodom. To podrazumeva slobodu mišljenja, slobodu ideja, slobodu umetničkog izražavanja i  ispoljavanja. Umetnici ne mogu i ne smeju biti progonjeni i izloženi javnom targetiranju, a nadležno Ministarstvo ima obavezu da se javno zauzme za odbranu bezbednosti svih koji kulturu naše zemlje neumorno stvaraju. 

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije

Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine

Udruženje likovnih umetnika Srbije

Međunarodno udruženje likovnih kritičara sekcija Srbija

Zahtev za hitnu reakciju Ministarstva kulture protiv nasilja nad umetnicima
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial