Piše: Slobodan Martinović

Američko povlačenje

Američko povlačenje  iz međunarodnih organizacija za posledicu ima globalnu turbulenciju, novo prestrojavanje velikih i malih zemalja. Trampova politika stvara probleme na spoljnjem i unutrašnjem planu. Mnogi se raduju. Svet je pun diktatora bez mozga. Međunarodne organizacije nisu sposobne da reše probleme u svetu. Očit primer je virus korona. Ne mogu operacije da koštaju  milione dolara, i da se vodi briga o javnom zdravlju. 

Kina se nameće kao globalni lider. Nije položila račune za virus korona, jer je najodgovornijia za pandemiju. Stiče se utisak da je sve lepo isplanirala, ekonomiju u svetu je  na čas zaustavila, taman toliko da svoju ojača. Želi da nas uniformiše, da živimo u kolektivnoj disciplini. Oni to mogu, ali svet ne.  Zauzima prostor u međunarodnim organizacijama, siromašnim zemljama daje  kredite i prljavu tehnologiju  na svom putu globalnog osvajanja.

Slojeviti interesi između zemalja su velika enigma, ko je sa kim u koaliciji. Danas kada se Amerika povlači iz međunarodnih sporazuma, to stvara velike probleme. Uz rastuće siromaštvo, nejednakost, migrante, potreba za novom obnovom sveta je očigledna.

Američko povlačenje
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial