Da li je scenarijo unijatska Crnogorska pravoslavna crkva?

Crna gora ima razvijene dugogodišnje intenzivne diplomatske i političke odnose sa Vatikanom. Nedavna poseta premijera Crne Gore Duška Markovića (DPS) Vatikanu najavila je dolazak Pape Franje u Crnu Goru tokom 2020.godine.

Izjava Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, da neće priznati Crnogorsku pravoslavnu crkvu  i da je Srpska pravoslavna crkva jedina kanonski priznata crkva u Crnoj Gori omogućava Đukanoviću realizaciju drugog scenarija, a to je unijatizacija Crnogorske pravoslavne crkve.

Kanonsko priznanje CPC izvršilo bi se preko unijatizacije (grkokatolici, vizantokatolici), tako da bi CPC zadržala „istočni obred“, ali bi imala poglavara rimskog biskupa – Papu. CPC bi bila pod kanonskom jurisdikcijom Vatikana. Time bi Đukanović povratio izgubljenu naklonjenost Zapada,  a to mu je posebno važno zbog predstojećih parlamentarnih izbora, koji će se održati 2020.godine. Time bi Crnogorska pravoslavna crkva osigurala kanonsko priznanje, Đukanović sebi produžetak vlasti, a Vatikanu bi bio osiguran ulazak u Crnu Goru na „velika vrata“.

Za održavanje na vlasti političari koriste sva moguća sredstva. Da se političari koristi svim sredstvima, da bi se održali na vlasti pokazuje i primer aktuelnog albanskog premijera Edi Rame, koji je prije nekoliko godina konvertirao sa pravoslavlja na katoličanstvo (IFIMES). 

Crkveni pluralizam, odnos države i crkve, istorijske činjenice, moderna država otvaraju brojna pitanja na koje niko nema zdrav odgovor.

Da li je scenarijo unijatska Crnogorska pravoslavna crkva?
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial