Generalna skupština UN-a proglasila je 11. decembar, počevši od 2003. godine, kao Međunarodni dan planina.

Ova odluka rezultat je uspeha Međunarodne godine planina, koja je obeležena 2002., na predlog UN-a, budući da je pomogla povećanju globalne svesti o važnosti planina, uspostavljanju nacionalnih odbora u 78 zemalja te jačanju saveza kroz promociju stvaranja Međunarodnog partnerstva za održivi razvoj u planinskim područjima, poznat kao „Planinska saradnja“ (Svetski sastanak o održivom razvoju, Johannesburg, 2. septembra 2002.).

FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda) bila je zadužena za koordinaciju Međunarodne godine planina, a određena je i kao vodeća agencija za obeležavanje Međunarodnog dana planina.

Skupština UN-a proglasila 11. decembar međunarodnim danom planina, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na potrebu stalnog osvešćivanja golemog značenja planina i održivog razvoja njihove okoline  za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

Planine su važne za život! Živeli na obali mora ili u najvišim predelima Zemlje ljudski životi zavise o planinama više nego što se to može i zamisliti.

Planine snabdevaju  sa čak 70% celokupne pitke vode, one su dom za čak 25 posto biljnih i životinjskih vrsta, ali i čak svakom desetom stanovniku planete.

Upravo je zato Međunarodni dan planina prilika za stvaranje svesti o važnosti planina za život ljudi, ali i uopšteno za život čitavog živog sveta.

Obeležavanjem ovog dana naglašava se važnost postavljanja granica u iskorištavanju planinskih područja kao i podsticanje stvaranja partnerstva koje će doneti pozitivne promene planinama, šumama i gorama.

Uprkos tome, zbog konstantnog uništavanja okoline, čemu su uzroci klimatske promene, rudarska industrija, oružani sukobi te glad i siromaštvo, ta čudesna mreža planinskog života je pod stalnom pretnjom.

Centar za istraživanje u politici Argument 

Međunarodni dan planina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial