U Subotici je 05.11.2019. godine u organizaciji Nacionalnog udruženja medijatora Srbije (NUMS) održana prezentacija “SINGAPURSKA KONVENCIJA O MEDIJACIJI – Nova era u rešavanju međunarodnih trgovinskih sporova”.

7. avgusta 2019. godine u Singapuru, otvorena je za potpisivanje Konvencija Ujedinjenih nacija o međunarodnim sporazumima o rešavanju sporova koji proizilaze iz medijacije (Singapurska konvencija o medijaciji). Ovaj događaj na kome je Konvenciji pristupilo 46 zemalja uključujući i Srbiju, privukao je globalnu pažnju i predstavlja istorijski momenat i prekretnicu u primeni medijacije u rešavanju međunarodnih trgovinskih sporova. Ovaj međunarodni instrument omogućiće efikasno prekogranično izvršenje sporazuma postignutih putem medijacije, što će doprineti većoj sigurnosti za kompanije i međunarodne investitore, a time i unapređenju međunarodnih trgovinskih odnosa i razvoju globalne privrede.

Ovo je prva globalna konvencija Ujedinjenih nacija o medijaciji. Šta ona znači za Srbiju, za rešavanje međunarodnih sporova u kojima učestvuju Republika Srbija i privredna društva registrovana u Srbiji.

Singapurska konvencija kao međunarodni instrument doprineće razvoju medijacije u Srbiji. Kako unutar Srbije tako i u  rešavanje međunarodnih sporova u kojima učestvuju Republika Srbija i privredna društva registrovana u Srbiji.

Prezentaciji su prisustvavali medijatori Centra za istraživanje u politici Argument. Argument pruža usluge medijacije u lokalnim zajednicama zainteresovanim stranama.

Centar za istraživanje u politici Argument

SINGAPURSKA KONVENCIJA O MEDIJACIJI
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial