Svedoci smo alarmantnog zagađenja vazduha u većim gradovima Srbije gde prednjači Beograd kao najzagađeniji grad u svetu. Pretpostavke su da je nedostatak vetra, zajedno sa paljenjem useva u okolini Beograda, kao i povećana količina vozila u saobraćaju pogodovale ovakvom razvoju zagađenja.

Zagađenje vazduha dolazi iz različitih izvora, a najvažniji su: termoelektrane, saobraćaj, grejanje, deponije. Sagorevanje uglja radi dobijanja električne energije jedan je od najvećih izvora zagađenja vazduha. Osam od deset termoelektrana na ugalj koje najviše zagađuju nalazi se na Zapadnom Balkanu. Godine 2016, srpska termoelektrana Kostolac B nadmašila je Ugljevik iz Bosne i Hercegovine, postajući najozloglašeniji zagađivač sumpor dioksidom na evropskom kontinetu.

Ne samo Beograd, već cela Srbija pati i od zagađenja vazduha koje stvara saobraćaj. Činjenica je da se na cestama može videti sve veći broj autmobila koji svakodnevno doprinose povećanju štetnih materija u vazduhu čineći naše građane ranjivijim i podložnijim za pojavu hroničnih bolesti.

Nepostojanje mreže daljinskog centralnog grejanja za sva domaćinstva kao i celi javni i privatni sektor dovelo je do toga da individualna kućna ložišta, ali i privatne i gradske kotlarnice predstavljaju pretnju za zdravlje građana danas, zagađujući vazduh spaljivanjem čvrstih goriva.

Kvalitet vazduha u domaćinstvima koja spaljuju čvrsta goriva za kuvanje ili ogrev često i do 100 puta premašuje bezbednosne granice ostavljajući trajne posledice na zdravlje članova porodice.

Prolazeći magistralom pored Prijepolja, u oči upada brdo smeća na „privremenoj” deponiji Stanjevine koja se prostire oko kilometar uz reku Lim.

Javno komunalno preduzeće iz tog mesta ovde svakodnevno baca oko 30 tona različitog otpada – iako je njeno zatvaranje davno najavljeno.

Ove „ekološka tempirana bomba”, kako je vide meštani obližnjeg naselja Zalug, gori u kontinuitetu a stanje je „nikad gore” – gotovo cela limska dolina je u dimu i smradu.

Već desetak dana Beograđani, po svim merenjima i parametrima, dišu izuzetno zagađen vazduh, a sada se pojavio i novi problem – dim koji već danima kulja sa deponije u Vinči.

Srbija je tokom perioda 2015-2017. godine izdvojila čak oko 300 miliona  evra u direktnim subvencijama za sektor uglja, ili skoro 100 miliona evra godišnje – što je najveći iznos među državama zapadnog Balkana, navodi se u izveštaju Energetske zajednice. Dodajte tome ‘subvencije’ koje građani već plaćaju svojim zdravljem,, i postati će jasnija slika koliko ugalj već košta svakog građanina, a da nije ni upalio struju.

Centar za istraživanje u politici Argument

Zagađenje vazduha u Srbiji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial