Prolazeći magistralom pored Prijepolja, u oči upada brdo smeća na „privremenoj” deponiji Stanjevine koja se prostire oko kilometar uz reku Lim.

Javno komunalno preduzeće iz tog mesta ovde svakodnevno baca oko 30 tona različitog otpada – iako je njeno zatvaranje davno najavljeno.

Ove „ekološka tempirana bomba”, kako je vide meštani obližnjeg naselja Zalug, gori u kontinuitetu a stanje je „nikad gore” – gotovo cela limska dolina je u dimu i smradu.

U više navrata smo kao organizacija slali pisma saradnje opštinama Prijepolje, Nova Varoš, Priboj i Sjenica za rešenjem u regionalnom upravljanju otpadom u ovim opštinama ali bez njihovog povratnog odgovora. Potpisali smo memorandum sa Regionalnom deponijom Subotica i istu dva puta posetili i upoznali se sa načinom funkcionisanja. Ako se lokacija predviđena za “Regionalnu deponiju” za opštine Prijepolje, Priboj, Sjenica i Nova Varoš uporedi sa “Regionalnom deponijom” Subotica onda se vidi da ista nema svrhu postojanja jer nema prostor koji je neophodan za deponiju. Bačeni novci bezveze. Neophodno je tražiti rešenje za deponiju koja je moguća u brdsko-planinskim krajevima.

Zabrinjava nesposobni odnos Ministarstva zaštite životne sredine RS i opštine Prijepolje za rešavanjem problema deponije Stanjevine u opštini Prijepolje. Kao i za Regionalnom deponijom za opštine Prijepolje, Priboj, Sjenica i Nova Varoš.

Centar za istraživanje u politici Argument

Deponija Stanjevine u opštini Prijepolje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial