Piše: Slobodan Martinović

Odnos vlasti i opozcije odvija  se daleko og građana. Vlast je radikalizovala matricu gde caruje nepotizam, korupcija, neznanje i samovolja jednog čoveka. Na delu je zloupotreba predstavničke demokratije u odnosu na poštovanje zakona i učešće građana u procesu donošenja odluka. Despotska demokratija. Legitimitet koji vlast crpi iz dobijenih glasova ukida vladavinu prava. Opozicija ima problem legitimiteta i hroničnog odsustva smišljenih aktivnosti, počev od izgradnje partijske infrastrukture do načina uključivanja građana u partije, pokrete.

Za svoj legitimitet opozcija je angažaovala takozvane analitičare i pojedine medije koji ih pozicioniraju u javnosti kao opoziciju. Ona  nudi građanima pravnu zaštitu ako postanu uzbunjivači. Lepo zamišljeno. Da građani svojim ličnim angažovanjem u zbiru naprave pozitivne promene u društvu a da oni kao opozicija postanu vlast. Ako se građani bez opozicije izbore za bolje društvo  onda sadašnja  opozicija nema smisla. Uzbunjivač iz Krušika podatke o korupciji nije dao domaćoj opoziciji, institucijama i istraživačkim organizacijama, već bugarskom portalu. O tome vlast i opozicija ne govore.

Čitav proces oko izbora izmestio se iz zone stvarnosti i dodatno pasivizira građane i organizacije koji bi želeli da se u njega uključe.

Odnos vlasti i opozcije – despotska demokratija
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial