Priča o deci migranata koja su postala španske superzvezde: Lamin Jamal i Niko Vilijams

U španskom fudbalu, Niko Vilijams i Lamin Jamal su kao dvojica braće. Prvi je u petak napunio 22 godine, drugi u subotu 17. Obojica su potekla iz porodica migranata iz Afrike.

Niko i njegov stariji brat fudbaler Atletika iz Bilbaoa Injaki Vilijams, rođeni su i odrasli u Španiji. Njegova životna priča govori o nadi, migraciji, patnji, napornom radu, odlučnosti i solidarnosti.

Marija, njihova majka, bila je trudna sa Injakijem kad je 1994. godine napustila Ganu sa mužem Feliksom, u potrazi za boljim životom u Evropi. Na kraju su prepešačili veći deo puta, u koji je spadao i prolazak kroz Saharu.

Obojica su postali fudbaleri 28. aprila 2021. godine, nakon što su braća izašla na teren kao zamene na utakmici Atletik Bilbaoa protiv Real Valjadolida (rezultat 2:2).

Za razliku od Nika, Injaki ne igra za Španiju jer je odlučio da igra za tim Gane iz poštovanja prema korenima u toj zapadnoafričkoj zemlji.

Roditelji Lamina Jamala takođe su emigrirali iz Afrike.

Njegov otac Munir Nasrui je rođen u Maroku, dok je njegova majka Šila Ebana iz Ekvatorijalne Gvineje. Njih dvoje su se skrasili na obodu Barselone.

Dok je još bio beba, Lamin se susreo sa jednim od najvećih imena svetskog fudbala Lionelom Mesijem. Argentinska zvezda imala je jedva 20 godina i učestvovala je u Unicefovoj dobrotvornoj kampanji. Mesi je pozirao sa bebom, Laminom Jamalom, na Barseloninom stadionu.

Počeo je da igra na betonskom terenu. Videvši njegov talenat, Barselona ga je testirala i bio je prihvaćen u La Masiji, Barsinoj fudbalskoj školi u kojoj je Mesi takođe trenirao kao fudbaler, i gde je dobio spavaonicu, hranu, obrazovanje i fudbalski razvoj.

Rekordi su padali jedan za drugim. Postao je najmlađi igrač Barselone, sa 15 godina i 290 dana. Sa 16 godina i 57 dana, postao je najmlađi igrač i golgeter u Španiji.

A na ovom Evropskom prvenstvu bio je najmlađi igrač koji je postigao gol u istoriji takmičenja.

Priča o deci migranata

IZVOR: BBC NEWS NA SRPSKOM

Priča o deci migranata koja su postala španske superzvezde: Lamin Jamal i Niko Vilijams
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial