Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

Srbija zemlja specijalaca

To je način vladavine predsednika Vučića. Ne verujem da je i jedna desničarska organizacija samostalna a da nije pod kontrolom Vučića. Sve su to podtipovi jedne nacional-šovinističke matrice, gde je u sredini predsednik Vučić kao „izvor stabilnosti“ kako se predstavlja građanima Srbije i međunarodnoj zajednici.

Ostali su istog stava koji se najbolje prepoznaje po pitanju Kosova. Pričaće i levičari, liberali, zeleni o Kosovu, ali se opet vraćaju na teritorijalni integritet i suverenitet, Ustav. Čak i Vladeta Janković, na ideju o svaezu dve nezavisne države, kaže kako Srbi i Albanci ne mogu da žive zajedno, da je to naivna priča. Kako onda mogu živeti po Ustavu Srbije?

Ofirao se i bivši načelnik VBA, Stojanović, nekada član SNS-a, koji kaže da srpske snage u nekom momentu mogu intevenisati na Kosovu. Koji je to momenat a da se ne zarati sa NATO savezom. Po njemu je Kosovo južna srpska pokrajina koja je trenunutno u rukama separatista.

Tu su i ovi sa crvenim linijama, samo ih u svojim glavama nisu postavili. Razni analitičari, istraživačke organizacije, sto puta ponove ono što predsednik Vučić misli i za kakvu se politiku zalaže.

Trenutno, i predstavnici vlasti i opozicije nemaju kapacitet da reše problem Kosova. Osim poznate retorike koju vrte godinama.

Sve zavisi koliko će međunarodna zajednica da trpi zamrznuti konflikt. Kada će servirati rešenje, sviđalo se to ili ne, Vučiću, Kurtiju i ostalima.

Čemu onda toliki specijalci sa platama od 200.000,00 dinara.

Centar za istraživanje u politici Argument

Srbija zemlja specijalaca
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial