Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

Smeće u Limu

Gledam Potpećko jezero, napunjeno smećem, posle jesenjih kiša kada Lim  nadođe i pokupi sve što je bačeno uz obalu reke. I tako godinama. Objave to mediji, aktivisti daju izjave, lokalne samouprave ćute i „smrde“ po običaju.

Leče se posledice a ne uzroci problema. Za tri lančanice koje sakupljaju otpad utrošeno je milion evra a problem nije rešen.

Uzrok je što nijedna lokalna samouprava, kroz koje Lim protiče, nema Lokalni akcioni plan upravljanja otpadom. Odnošenje i deponovanje smeća je nekontrolisano, bez advekvatnih deponija, prečišćivača otpadnih voda.

Regionalna deponija je priča od pre dvadeset godina. I tako da dana današnjeg. Specifičnost područja, koje je brdsko-planinsko, je nedostatak terena za Regionalnu deponiju. Reljef određuje vrstu deponije i način prerade otpada. O tome niko ne govori, nema znanja.

Nedostaju prekogranični projekti, Crna Gora-Srbija-BiH, kada je reka Lim u pitanju. Nesposobnost lokalnih samouprava da se povežu oko zajendičkog problema je decenijska slika i prilika. Za takve projkete EU daje novac.

Nama nisu potrebni svetski standardi u upravljanju otpadom, već standardi zdravog razuma.

Centar za istraživanje u politici Argument

Smeće u Limu
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial