Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

Nova politika

Klimatski neutralna, energetski održiva, proizvođač hrane, tehnološki pametna, sajber bezbedna i prilagođena deglobalizirajućem svetu koji karakterišu sukobi velikih sila. Nova politika Srbije.

Holistički pristup unutrašnjoj i spoljnoj politici. Izazovima novog doba mogu da ovladaju samo politika i društvo zajedno, što pokazuju i posledice ruskog rata za snabdevanje energijom i hranom. Spoljna i unutrašnja politika su usko povezane nego ikada pre.

Koncept ljudske bezbednosti i garancija za učešće ranjivih grupa i manjina u prevenciji kriza, stabilizaciji i mirovnim merama od sada moraju da prožimaju sve odluke Vlade o spoljnoj, unutrašnjoj  i razvojnoj politici.

O promovisanju privrednih aktivnosti kroz mere politike kao što su međunarodni trgovinski sporazumi mora se dugoročno odlučivati. Važno je držati na oku sektore u kojima postoje zavisnosti od autokratskih država i kako se one mogu smanjiti i sprečiti.

Doneti Zakon o kontroli izvoza oružja i povezani cilj spajanja i zaoštravanja postojećih propisa o izvozu oružja i obezbeđivanja njihove implementacije. Vlada bi u pravilnim intervalima trebalo da podnese Skupštini izveštaj o izvozu naoružanja. Pitanje srpskoj strategiji izvoza oružja je kada, gde i zašto se srpsko  naoružanje isporučuje.  Situacija sa ljudskim pravima mora da bude centralni kriterijum za svaku odluku o izvozu i da bude zasnovana na još transparentnijoj i strožoj proceni odgovarajuće situacije sa ljudskim pravima.  

Kao centralni bezbednosni izazov 21. veka, klimatske promene ugrožavaju ljudsku bezbednost i međunarodnu stabilnost širom sveta.

Srpska politika mora detaljnije da sagleda efekte klimatskih promena i strateški komunicira. To podrazumeva snažnije umrežavanje nauke i politike i uspostavljanje odeljenja koja koriste sredstva strateške dalekovidosti za analizu bezbednosnih rizika od klimatskih promena. Vlada bi trebalo da sastavi godišnji izveštaj o “Klimatskim promenama”, koji služi kao osnova za strateško planiranje i stvaranje povećane svesti o značaju tog pitanja.

Centar za istraživanje u politici Argument

Nova politika
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial