Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

Uskoro će protest gladnih

Nemačka će smanjiti PDV na gas sa 19 na 7 odsto. To znači da je ukupna olakšica za mnoga privatna domaćinstva veća od dodatnog opterećenja doplate za gas.

Smanjenje poreza na dodatu vrednost je direktna reakcija na donetu doplatu na gas. Pored toga, vodi se  rasprava o trećem paketu pomoći. Prilikom osmišljavanja predstojećih mera, pitanje pravde i solidarnosti  je ključno.

Gde smo mi u Srbiji? Zvanična politika najavljuje poskupljenja, plaše nas nestašicom hrane, nedostatkom energenata. Zašto lokalne samouprave poskupljuju komunalne usluge? Opštine i gradovi nisu sposobni da održavaju higijenu u zajednici.

Kod nas, svi, samo za sebe traže rešavanje problema. Nemaju sliku šire zajednice, da je potrebno loše menjati. Tražio bih od proizvođača, istinitu, proizvodnu kalkulaciju svojih proizvoda, od trgovaca maržu. Trenutno divljanje cena je čista špekulacija i zloupotreba rata u Ukrajini za sve.

Država ništa ne preduzima da spreči špekulaciju koja za posledicu ima siromašenje građana. Deset jaja 250 dinara, kilogram krompira 100 dinara.

Sramota.

Uskoro će protest gladnih.

Centar za istraživanje u politici Argument

Uskoro će protest gladnih
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial