17. mart (Rojters vesti, Ukrajina)


Izvor: https://www.reuters.com/world/europe/ukraine-russia-what-you-need-know-right-now-2022-03-15/?utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_term=Reuters%20Daily%20Briefing&utm_content=17-3-22&utm_campaign=17-3-22
Ruske snage u Ukrajini su minirale gradove i ubijale civile, ali više ne napreduju na terenu, tvrde zapadne zemlje, pošto je rat za koji veruju da će Moskva pobediti za nekoliko dana ušao u četvrtu nedelju.
Lokalni zvaničnici su rekli da spasioci u opkoljenoj južnoj luci Mariupolj češljaju ruševine pozorišta u kome su se sklonile žene i deca, bombardovanog prethodnog dana. Rusija je negirala štrajk u pozorištu.
Guverner severnog grada Černihiva rekao je da su tamo u bombardovanju u poslednja 24 sata ubijena 53 civila.
Rojters nije mogao odmah da potvrdi izveštaje. Rusija negira da je ciljala civile.
Ruska invazija je uglavnom zastala na svim frontovima, a njene snage su pretrpele velike gubitke i ostvarile minimalan napredak poslednjih dana, saopštila je britanska vojna obaveštajna služba u redovnom ažuriranju.
DIPLOMATIJA
Razgovori između Rusije i Ukrajine se nastavljaju putem video veze, a Kremlj kaže da u pregovore ulaže „kolosalnu energiju“.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Nemačku da preuzme vođstvo u naporima da se okonča rat u video obraćanju poslanicima u Berlinu.
Komemoracija i sahrana palim vojnicima nakon ruske invazije na Lavov.Nastavlja se invazija Rusije na Ukrajinu, u Višgorodskoj oblasti kod Kijeva.Nastavlja se invazija Rusije na Ukrajinu, u blizini Demidiva
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija treba u petak da glasa o pozivu za pristup pomoći i civilnoj zaštiti koji je izradila Rusija, za koji diplomate kažu da će propasti jer ne poziva na prekid borbi ili povlačenje ruskih trupa.
RAT REČIMA
Rusija je optužila Sjedinjene Države da potpiruju „rusofobiju“ u pokušaju da je sruše i rekla da ima moć da svoje „drske neprijatelje“ postavi na mesto.
Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je evropskim poslanicima da bi EU trebalo da prizna ruskog predsednika Vladimira Putina kao ratnog zločinca dan nakon što je predsednik Džo Bajden upotrebio taj izraz u svojim komentarima koje je Kremlj nazvao „neoprostivim“.
EKONOMIJA I TRŽIŠTA
Rusko ministarstvo finansija saopštilo je da je ispunilo nalog da plati 117 miliona dolara kamate na dve međunarodne obveznice. Neki vlasnici obveznica rekli su da tek treba da dobiju isplatu.
Austrijska Raiffeisen Bank International (RBIV.VI) saopštila je da razmatra povlačenje iz Rusije, iako je njena ruska jedinica rekla da će tamo nastaviti da radi.
Moskva je nametnula nova stroga pravila za strance koji žele da trguju ruskim hartijama od vrednosti i nekretninama.
Postoji novi zid „usred Evrope između slobode i neslobode“, koji je Nemačka pomogla da izgradi svojim poslovnim vezama sa Rusijom, rekao je ukrajinski Zelenski nemačkim poslanicima.
„I ovaj zid postaje sve veći sa svakom bombom koja padne na Ukrajinu, sa svakom odlukom koja se ne donese.


Centar za istraživanje u politici Argument

www.bitovik.org.rs

17. mart (Rojters vesti, Ukrajina)
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial