Piše: Slobodan Martinović

Ukrajinska kriza

Da li će Rusija napasti Ukrajinu? Podeljena su mišljenja. Mnogobrojne su ključne i usputne krize između Rusije i Ukrajine: Krim, rat u Donbasu, zaštita građana, ekspanzionističke namere, napredovanje NATO-a, Crno more, ciljevi Amerike, napredno oružje, mobilizacija snaga i rusko-beloruski savez, migrantska kriza, energetska kriza i zimska hladnoća, teroristički čin.

Zašto je sada potreban Rusiji konflikt sa Ukrajinom? Pored navedenih, analitičari izdvajaju slab rejting Putina u zemlji. Kako vojna invazija može povećati rejting Putinu, kada mnogi smatraju da ruski narod, kao talenetovan, želi da se integriše u Evropsku zajednicu a ne rat i izolaciju.

Ruska poltika je politika sa zamišljenim protivnikom. Konflikt politika. Oni sa EU nemaju nijednu kontakt tačku gde se slažu. Zanimljiv je, u svemu, odnos Nemačke i Rusije zbog Severnog toka 2. Tok ide od Rusije do Nemačke, i on ima za cilj da dovede više ruskog gasa u zapadnu Evropu. Šolc je ranije rekao da je Nemačka otvorena za sankcije u slučaju ruskog napada na Ukrajinu.

Kina  nastavlja da širi svoje bezbedonosno prisustvo širom Centralne Azije. Time  povećava svoj ekonomski uticaj u delu sveta koji Rusija smatra svojom “sferom uticaja.” Rusija dopušta uticaj  Kine u post-sovjetskim državama a prkosi Americi, Evropi u zonama gde se njihovi interesi dodiruju.

Rusija ima najveći interes da sarađuje sa Evropom a ne sa Kinom. Borba na više strana slabi Rusiju. To je ta ruska politika.

Šta može da uradi Ukrajina?

Ukrajinska kriza
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial