Vesti iz civilnog društva iz BiH.

Poštovana/i,

Udruženje „Dignitet“ iz Mostara i Udruženje „Psiholuminis“ iz Prijedora zajedno provode projekat za mlade pod nazivom „Misli, osjeti“. Projekat  ima za cilj povezivanje mladih iz ova dva grada na nivou međukulturalne, međunacionalne i vjerske  prihvaćenosti. Ideja vodilja ova dva udruženja jest da je Bosna i Hercegovina multikulturalna riznica i da je to njena snaga, a ne razlog za netrpeljivost i neprihvatanje. Mladima je prijeko potrebno dati priliku da upoznaju ljepote svoje domovine, upoznaju svoje vršnjake iz drugih gradova, grade prijateljstva i doprinose boljitku u svojoj zajednici i šire.

Vikend  iza nas 28.-29. avgusta, protekao  je u druženju učesnika projekta  gdje je Mostar bio domaćin. Učesnici su kroz dva dana imali priliku da uče o važnosti omladinskog aktivizma, na ovu temu mladima je predavanje održala mostarska aktivistica Inga Kotlo. Drugi radni dio dan bio je usmjeren na  ativnost pod nazivom Europska željeznica a koja ima za cilj promociju zajedništva. U okviru navedene aktivnosti neke od poruka koje su mladi napisali glase: „Bolje ljubav nego mržnja“, „Pomozimo više onima sa kojima dIjelimo dom“. U nastavku radionica mladi su imali priliku da razgovaraju o stereotipima i predrasudama.  U nastavku daljnjeg programa aktivistice Digniteta,  Aida Kajan, Eldina Hodžić Nurkić i Edita Pajić kao domaćini goste  iz Prijedora su upoznale sa znamenitostima grada i okoline, a dio druženje nastavljen je u toku obilasku Starog mosta, mostarskih džamija i  pravoslavne Saborne crkve Svete Trojice.  

Na samom kraju drugog radnog dana predstavnice Digniteta uručile su zahvalnicu predsjednici Psiholuminisa gospođi Maji Savanović Zorić sa željom da nastave uspješnu, produktivnu saradnju i u budućnosti.

Navedene aktivnosti su podržane kroz USAID-ov projekat izgradnje pomirenja PRO-Budućnost koji provodi CRS s partnerima.

“Misli, osjeti”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial