Piše: Slobodan Martinović

Otvoreni Balkan

Inicijativa Otvoreni Balkan u zatvorenim etničkim državicama je kontradiktorna. Nema tu  preduslova za otvorenost, dok god vlada etnička demokratija, zasnovana na brojnosti „stada“ i bahatosti predvodnika. Svak svom „stadu“ uskratio slobodu a promovišu slobode u utrini.

Ne verujem da im je ta ideja pala na pamet sama od sebe, više mi liči na geostrateški cilj velikih sila da Srbiju vrate u zonu juga, koja je bila pred Prvi svetski rat. To je taj Solunski politički pravac koji je uključivao Srbiju, Albaniju, Grčku i Bugarsku u podeli uticaja  nad čitavim prostorom. Sada je on manjeg obima i uključuje Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju. U iskrenost sporazuma poverovaću kada Albanija omogući Srbiji izlazak na more.

Geostrateški gledano to nije loše za Srbiju zbog statusa Kosova, srpsko albanskih odnosa i mira u regionu. Grci heteristi zagovarali su slobodan Balkan, Vučić, Rama i Zaev otvoren. Paradoksalno ali istinito, oni su i najveća  smetnja takvoj ideji zbog načina kako vladaju. Kome su „veliki“ namenili ključeve Balkana, to ćemo tek da vidimo.

smart
Otvoreni Balkan
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial