Piše: Slobodan Martinović

Kad „zaigra mečka“

Svedoci smo pojave da građani u Srbiji reaguju kad „zaigra mečka i pred njihovim vratima“. Po tom principu reaguju svi, studenti, poljoprivrednici, ekolozi, taksisti, advokati, prosvetni i zdravstveni radnici. Ne postoji zajednički sadržalac gde bi kao građani reagovali za opšte dobro. To sve govori o lošem karakteru, koji kada reši svoj lični problem zaboravi na sve ostale u društvu.

Taj sitnosopstvenički interes nam je u genima. Održivost društva nije samo u novcu, nego i u saradnji svih aktera društva. Koliko god pojedinci trebaju podržavati razvoj društva, toliko i društvo treba da podržava društveno preduzetništvo. Niko ne može sam. Za sve to mora postojati razvijena svest na nivou svakog pojedinca.

U Srbiji većina građana su u statusu preletača, tu su dok imaju koristi. Pošto su preletači stubovi nedemokratskog sistema oni prvi i znaju kada će svaka vlast da padne. Oni joj drže i oduzimaju podršku.

Teško je u sistemu lične koristi praviti zdravo društvo. To zna svaki vlastodržac i zato dugo vlada na lošem karakteru građana.

Predsednik je tu da rešava probleme svih građana. On kaže: „Ja sam najiskusniji“.

smart

Kad „zaigra mečka“
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial