Centar za istraživanje u politici Argument promoviše autohtone lokalne sorte šljiva Crvena Ranka i Požegača da bi se sačuvao biodiverzitet.

Kraljica – šljiva

Šljiva je zaista kraljica. Dve naše autohtone sorte, Požegača i Ranka, obeležile su život ljudi na ovim prostorima. Ona je bila u svakoj prilici, veselju, žalosti, trgovini, itd. U podnožju Bitovika, na tromeđi Srbije, Crne Gore i BiH,  bila je i ostala sastavni deo kuture življenja i komunikacije.

Srbija je svoj genotip zaboravila. Preciznije rečeno generativne podloge, dok je razvijala vegetativne podloge koje zavise od svega i svačega. Povratak sopstvenom biodiverzitetu je preduslov društvenog razvoja, bez koga nema života na ovim prostorima.

Za Požegaču i Ranku ne postoji agrotehnika, one traže ljubav a ne da se za jedan dan „omlate“.

Njih  je prepoznala Slow food organizacija, eko-gastronomski pokret, koji je nastao u Italiji 1986. godine, a sada okuplja oko 150 zemalja. Pobornici su čuvanja tradicije u ishrani i negovanja lokalne kulture hrane i pića. Osnovna ideja jeste da se sačuva biodiverzitet.

Svi koji žele da podrže opstanak autohtonih sorti šljive Crvena Ranka i Požegača mogu da se jave na mejl: bitovikargument@gmail.com.

22.maj, Međunarodni dan biodiverziteta
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial