Zdravo Slobodane,

Želim da ti se zahvalim.

Danas je kongres stranke potvrdio da vodim kampanju kao naš kandidat za funkciju saveznog kancelara. Sa jasnim planom, naš budući program.

Građani će odlučiti 26. septembra. Ne komentatori, navodni stručnjaci ili ankete. Ali glasači. Sada imamo 140 dana da vam kažemo o našem programu, našem planu i našem kandidatu.

Želim da vodim vladu koja će našu zemlju pomeriti napred. Umoran sam od činjenice da mi kao SPD(Socijaldemokratska partija) možemo samo osigurati da stvari ne ispadnu loše. Umoran sam od činjenice da, uz našu profesionalnost i iskustvo u vladi i parlamentarnoj grupi, stalno moramo drugima da objašnjavamo zanat i vadimo ugalj iz vatre.

Suvladali smo proteklih nekoliko godina. Zemlja je u boljoj formi nego da to nismo uradili. Ali socijalna i demokratska politika mogu više. Želimo da oblikujemo. Želimo da vodimo put. Želimo da vodimo zemlju u budućnost. I mi znamo šta je za to potrebno. To se ne dešava samo po sebi, to zahteva želju za političkim oblikovanjem i posvećenost politici poštovanja i napretka.

Mnogi pitaju koja je poruka našeg kongresa stranke. Ono što želimo. Želim da podelim sa vama svojih pet odgovora:

Želimo da budemo na čelu buduće vlade.

Bez CDU i CSU. Jer želimo da rastvorimo buduće zagušenja o kojima se Unija brinula: društveno-političke, ekonomsko-političke, tehnološko-političke i klimatsko-političke. Naš prosperitet i poslovi zavise od toga. Želim da budem kancelar vlade koja nešto radi. Ko primenjuje ideje umesto da se koleba, koleba i sprečava.

Velika pitanja našeg vremena rešavamo sa našom vladom budućnosti.

Pre svega, ovo su četiri buduće misije koje preduzimamo: rad protiv klimatskih promena i za energetsku tranziciju, za savremeni transportni sistem, digitalizaciju i dobru zdravstvenu zaštitu. Ove četiri misije učiniću svojom ličnom brigom.

Želimo društvo poštovanja.

Želim društvo u kojem se svi međusobno odnose sa poštovanjem. To ne dolazi samo od sebe, dosledno protiv bilo kog oblika diskriminacije. A za socijalnu politiku, poput minimalne zarade od 12 evra na sat, garancije za obuku, pristupačnog stanovanja i penzije koja poštuje životno delo.

Želimo da ojačamo ulogu Nemačke u Evropi i svetu.

Evropa je glavna nacionalna briga naše zemlje. Svojim međunarodnim iskustvom želim da osiguram da Evropa solidarnosti uspe. Da se zajedno bavimo velikim zadacima: borbom protiv klimatskih promena, za poštenu globalizaciju i pravično oporezivanje međunarodnih korporacija. I za razoružanje i kontrolu naoružanja.

Želimo politiku razumevanja.

Poštovanje takođe znači: međusobno razgovaranje. Zalažem se za politiku razumevanja. Kao savezni kancelar, komuniciraću sa građanima na znatno drugačiji način nego što smo svi navikli: otvorenije. Intenzivnije. Živiji. I pre svega: redovno. Inače to nije zamislivo u društvu poštovanja.

Slobodane, kandidujem se jer sam uveren da je Nemačkoj sada potrebna vlada budućnosti. I širok savez za novi napredak. Ovaj savez ne sme da uključuje samo one koji su već uvereni u promene i obnovu. Na brodu bi trebalo da budu i oni kojima je teško. Iznad svega, oni žele veću sigurnost – više podrške, više poštovanja i više priznanja.

Sada imamo 140 dana da razgovaramo sa našim sugrađanima o našim idejama i našem planu – sa rođacima, prijateljima, na poslu, u sportskom klubu. Veoma toplo vas molim da započnete sa zamahom kongresa stranke.

Radujem se predizbornoj kampanji sa vama i vašoj podršci!

Srdačan pozdrav

Olaf Šolc

Olaf Šolc piše simpatizeru SPD-a.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial