Piše: Slobodan Martinović

Srbin iz Srbije

Izjava gradonačelnika Istočnog Sarajeva o federalnim Srbima koji nisu pravi, i Srba iz Republike Srpske koji su pravi, je tragedija srpskog naroda. Nikada ne bih podržao da se Republika Srpska pripoji Srbiji. To je moj odgvovor gradonačelniku Istočnog Sarajeva. Srbin iz Srbije.

I kada bi svi Srbi živeli u istoj državi, bez prpadnika drugih naroda, to bi bila nesretna država. Onda bi se delili na prave i neprave Srbe. Svi Srbi u jednoj državi je najtragičnija politika po Srbe koja se vodila.

I posle trideset godina, od ratnih sukoba i dolaska u Srbiju prekodrinskih Srba, oni sebe i dalje zovu izbeglicama. Taj status oni sami ne žele da menjaju. Red je da se već jednom u „glavi“ integrišu u Srbiju, koja im je dala ambijent za život. Slave svoje zavičajne dane, šta je sa zavičajem Srba u Srbiji. On nestaje. U odnosu na njih, osećam se kao građanin drugog reda u Srbiji, koji od  nje nije dobio ništa.  

Izašao je slovenački „non – paper“, sad se javlja i hrvatski, sigurno postoji i srpski vezano za raspad BiH. Jedno je sigurno, raspad BiH doveo bi do tektonskih promena ne na Balkanu, već i u Evropi. Zamolio bih Srbe i Hrvate iz BiH da sa svojim komšijama Bošnjacima grade državu BiH, po meri svih njenih građana.

Srbin iz Srbije
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial