Piše: Slobodan Martinović

„Non – paper“

Da li premijer Slovenije Janez Janša poslao neslužbeni diplomatski dokument (“non-paper”) u Bruxelles, koji govori o novom crtanju granica na području Bivše Jugoslavije. Niko nije službeno potvrdio da je predsednik Evropskog veća Charles Michel dobio dokument takvog sadržaja iz Slovenije. No, neslužbeni diplomatski dokument koji predviđa raspad Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova s Albanijom zapravo postoji. Danas ga je objavio slovenački portal necenzurirano.si.

Zašto bi se prekrajanjem granica bavio Janez Janša koji se dovodi u vezu sa Orbanom i evropskom desnicom. Početkom aprila u Budimpešti održan je trojni sastanak mađarskog i poljskog premijera Viktora Orbana i Mateusza Morawieckog, kao i čelnika italijanske desne stranke Liga Mattea Salvinija, kao otvoreni izazov Briselu i Vašingtonu, koji kroje buduću zajedničku ideološku matricu SAD-a i EU u sklopu šireg atlantskog partnerstva. Pri tom je bitno naglasiti kako spomenuti učesnici sastanka nisu protiv atlantskog partnerstva ili same EU, ali se ne slažu s koncepcijom, kako sadašnjom tako i vizijom buduće EU o kojoj se raspravlja, kako smatraju, uz ignorisanje stavova desnih snaga.

Dobro, ako se ne slažu sa koncepcijom EU, onda bi to trebali da pokrenu unutar EU, a ne da potpaljuju prostor  Bivše Jugosalvije. Svako prekrajanje granica na prostoru Bivše Jugoslavije je gotov rat. Uvlačiti jedan nestabilan region u još veću nestabilnost je veoma opasno. Nadam se da ovaj “non-paper” nije u vezi sa Vučićevom idejom  “Malog Šengena” i razgraničenja sa Kosovom.

Nije mi jasna ni EU što dozvoljava pod svojim krovom da se ovakve teme otvaraju. Očekivao sam od EU da imaju svoju vakcinu, da pomognu demokratizaciju zemalja Bivše Jugoslavije, reše pitanje migranata. To se nije desilo.

EU će morati očigledno da se pozabavi “desnima od desnog centra” u svojim redovima, ali nemojte preko nas.

„Non – paper“
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial