Piše: Slobodan Martinović

Uloga medija

Uloga medija, u izveštavanju oko pandemije i seksualnog zlostavljanja, je kastrofalna. Oni jesu tu da verodostojno informišu javnost, ali nisu da vode istrage, sude, jer to trebaju da rade institucije sistema.

Činjenica je da virus korona postoji, da je nezgodan, da je demantovao mnoge epidemiologe i virusologe, da nelogično posle mutacije postaje raznovrsniji umesto da „završi u kanti“. Javnost treba izveštavati o broju umrlih, hospitalizovanih, zaraženih ali ne na svakih sat vremena. Malo odmorite, da i mi građani odmorimo.

Ostavite tužene i tužioce da u sudskom postupku dokažu seksualno nasilje ili nevinost. Izveštavanje je na nivou trača, rekla kazala, zasnovano na čaršijskoj priči i ličnim poznanstvima. O Meni, kada me pojedinci vređaju što dolazim iz nevladinog sektora, mediji neće izvestiti, ali će zato organizacije iz kruga dvojke pomenuti i u vremenskoj prognozi.

Trenutno u Srbiji imamo tri medijske grupe. Jedna su mediji u rukama vlasti. Ona je najbrojnija i ima najveću medijsku pokrivensot. Vlast njome vlada. Druga je United Media Group. Ona je mnogo objektivnija. Deluju kao Real Madrid kada kupi sve najbolje fudbalere, tako su i oni angažovali  novinare. Uočava se da su svi u ekipi dobili iste uloge, tako da im je i domet postao ograničen.

Treća grupa su portali, slobodnjaci. Tu ima svega i svačega. Njihova podkategorija su oni koji komentarišu. Jednim svojim kratkim komentarom navukao sam na sebe gomilu seljobera, da sam se pitao šta ovo bi.

Uloga medija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial