Piše: Slobodan Martinović

Lim

Reka Lim u dužini od 220km protiče  kroz gradska naselja Crne Gore(Gusinje, Plav, Andrijevica, Berane, Bijelo Polje), Srbije(Brodarevo, Prijepolje, Priboj) i BiH(Rudo) i uliva se u Drinu. Na svetim vodama Lima nalaze se brojni kulturno-istorijski spomenici iz rimskog carstva, doba Nemanjića, Otomanske imperije, Habzburške monarhije. Na Limu su podignute dve hidroelektrane Potpeć i  Bistrica između kojih se nalazi veštačko akumulaciono Potpećko jezero.

Slike otpada na Potpećkom jezeru su bruka i sramota za Crnu Goru, Srbiju, BiH, lokalne samouprave, lokalne zajednice, kroz koje Lim protiče. On je rezultat ljudske nekulture, neorganizovanosti da vode računa o higijeni biodiverziteta. Jedino šta znaju  je da gomilaju otpad i da isti bacaju u reku.

Postavlja se pitanje šta su radili donosioci odluka. Gde su lokalni planovi upravljanja otpadom, šta je sa evropskim prekograničnim projektima iz oblasti zaštite životne sredine. Da je bilo pameti, mogla su se prikupiti sredstva iz različitih fondova i udružiti sa državnim budžetima i reka Lim zaštiti kao ekosistem.

Da glupost bude kompletna, neko predlaže plutajuću sajlu koja bi kupila otpad. Pribojci kažu, krivi su prijepoljci. A ne vide svoj otpad koji ide u Drinu. Kada se tome doda da je sedište Limskih hidroelektrana u Novoj Varoši, kroz koju ne teče Lim, apsurdi se gomilaju kao otpad. I tako pored septičke jame hoće svi da razvijaju turizam. Ništa bolji odnos nije lokalnih samouprava u Crnoj Gori i BiH.

Ekosistem reke Lim treba rešavati kroz održivu saradnju tri države, Srbije, Crne Gore i BiH.

Nikako problem rešavati sajlom.

Lim
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial