Piše: Slobodan Martinović

Pregled nedelje

Slike iz Amerike zabrinjavaju ozbiljan svet, ukazuju da institucije sistema nemaju kordinaciju, da  je američko društvo duboko podeljeno. Kada predsednik najveće svetske sile pozove svoje pristalice na protest, a bezbedonosne službe propuste demostrante u Kongres, „nešto je trulo u državi Danskoj“. Novoj administraciji biće potrebno vremena, znanja, hrabrosti da uspostavi održivi koncept unutrašnje i spoljne politike SAD. On mora biti zasnovan na drugačijim osnovama od onog koji je doveo Trampa na vlast. Ne sme se zaboraviti činjenica da je Trampa glasalo sedamdeset miliona amerikanaca.

Na čijem posedu je bog a na čijem je njegova administracija u Srbiji. Privatnom, državnom, ili još nije uveden u katastar. Kažu da su posle rata ostrašćeni pojedinci jahali popove. Gledajući sekretara Eparhije bačke, setih se toga.

Vladika Grigorije ima plan za Srbiju i okuplja pojedince. Sve pohvale kada se usudio da menja Srbiju, ali to je još jedan dokaz da je politički sistem u Srbiji razvaljen. Kada jedno svešteno lice mora da uđe u politiku, govori dokle smo došli. Gde je opozicija, akademici, eksperti. Valjda ima još  ljudi da se jave, da organizuje društvo na temelju morala, poštenja, pravde.

Sedamdeset lekara u Srbiji je izgubilo svoje živote u borbi sa virusom korona. To je tragedija za jedno društvo. Srbija je to, kako kažu, jedni umiru a drugi se skijaju, prave žurke. Ludilo. Da li sada pojedinci ne veruju da virus postoji, da li treba zatvoriti kafiće, restorane, skijališta, zabraniti publiku na uakmicama, itd. Kao heroji vremena, preminuli lekari, pre nekih drugih, zaslužili su da budu sahranjeni u Aleji zaslužnih građana.

Srbiji je potrebna vojska koja će da deluje u slučajevima prirodnih katastrofa, pandemija, klimatskih promena, zaštiti zdravlja i životne sredine, a njena glavna uloga da štiti ljudsku bezbednost.

Pregled nedelje
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial