Piše: Slobodan Martinović

Digitalizacija političkih partija, pokreta

I da sutra vlast dozvoli opoziciji medijsku zastupljenost na RTS-u, ukine tabloide, teško bi pobedila na izborima jer nema infrastrukturu. Ona se ne bavi mobilizacijom i uključivanjem građana u političke partije, pokrete. Tvrdnja, da su građani preplašeni, da ih politika ne zanima, nije tačna. Građane ne pita niko nizašta, niti postoji metodologija opozicije po kojoj bi uključivala građane.

Digitalizacija je omogućila efikasne aplikacije uključivanja građana u sve društvene procese. Danas nije potrebno da imate prostoriju da bi formirali mesni, opštinski ili gradski odbor. Putem internet platformi, mejla, može se komunicirati sa hiljadama građana. Umesto toga, opozicioni predstavnici tvituju, postuju na fejzbuku i stalno ponavljaju kako ih nema na RTS-u. Da im i dozvole ne bi ništa uradili jer nemaju članstvo.

Skoro sam popunjavao anketu Duisburg Univerziteta iz Nemačke o online uključivanju člnastva u rad političkih partija. Vrlo jednostavna aplikacija. Postoje primeri dobre prakse samo ih treba primeniti i kod nas.

Nama je ne samo oduzeta država i institucije, već i prostor za pormenu, borbu. Ta mala skupina ljudi, koji uvek napomenu da su prijatelji između sebe, na priči o demokratiji, vladavini prava, medijskim slobodama živi i radi, dok mi ostali siromašimo.

Digitalizacija političkih partija, pokreta
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial