Piše: Slobodan Martinović

Po ko zna koji put

Po ko zna koji put, aplicirali smo kao organizacija na konkursu za projekte civilnog društva, opet se sve ponavlja. Naš predlog projekta, ovog puta kroz mrežu organizacija, nije prošao.  Projekat „Zajedno za aktivno građansko društvo” sprovode švajcarska nevladina organizacija Helvetas Swiss Intercooperation i „Građanske inicijative“ iz Beograda.

Došli smo do toga da više nema smisla aplicirati na konkursima, jer se sve već unapred zna. Beogradske organizacije, predvođenje Građanskim inicijativama, Beogradskom otvrorenom školom, Crtom, Cesidom, Fondacijom za otvoreno društvo  i ostalim, drže monopol nad civilnim društvom u Srbiji. Čak i ko bajagi posreduju u dijalogu vlasti i opozicije. Čovek da pukne od smeha.

Podjednako smo diskriminisani od njih, kao i od vlasti, jer oni drže novac, prosto rečeno. Sada kroz razne međunarodne konzorcijume u našem društvu definišu probleme i selektuju organizacije koje će da prežive ovo vreme.

Posle dvadeset godina rada u civilnom društvu, umesto do ambijenta za razvoj, došli smo do gašenja, od strane onih sa kojima kao, delimo isti sistem vrednosti. Dobra vest je da se gasi Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom, ona stvarno nije radila svoj posao.

Moć očigledno dolazi od onog ko emituje novac. On putem njega definiše probleme u zajednici, delegira pojedince, organizacije, medije koji će ga zastupati. Svi ostali mogu da “crknu”.

Po ko zna koji put
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial