Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

Definisanje problema

U politici se ne predlažu teme, jer to nije pismeni zadatak, već se definišu problemi i isti rešavaju. Da napišem tekst podstakla me analiza poznatog analitičara u jutarnjem prelistavanju štampe. Voditeljka je stalno nametala teme u politici i konstataciju analitičara da je Boban Stojanović jedini opozicionar u Srbiji. Jel to onaj koji je pre vremena rekao da bojkot nema alternativu i aktivno ga zagovarao, pa je na kraju opozicija prestala da postoji.

Kreiranje praktične politike traži znanje, talenat, posvećenost. Mnogi misle da znaju definisati probleme u društvu, ili kako kaže voditeljka predložiti teme, ali mali broj ljudi ima taj kapacitet. Neophodno je poznavati  metodologiju u kreiranju praktičnih politika, što mnogi nemaju pojma, onda talenat za promišljanje i posevćenost.

U ovako razvaljenom političkom sistemu veoma je teško pokrenuti praktičnu politiku. Najteže se odmaknuti od političkog „svinjca“ da bi se mobilisali građani, stvorila infrastruktura, počelo normalno delovati. Sada je putem informacionih tehnologija daleko lakše uspostaviti kontakt sa građanima, samo je potrebno da to neko administrira, ko ume, želi. Ništa više za početak.

Centar za istraživanje u politici Argument

www.bitovik.org.rs

Definisanje problema

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial