Blog #Argument

Piše: Slobodan Martinović

Izbori u Crnoj Gori

Pored pobede opozicije na izborima, posle trideset godina vladavine DPS-a,  pod uslovom da neko ne pređe na suprotnu stranu, pobedila je i demokratija. Učešće građana u izbornom procesu bilo je fascinantno, oko 77% izlaznosti, što je iznad proseka. Kada se uporede izbori u Srbiji i Crnoj Gori, u Srbiji  demokratija ne funkcioniše. Setimo se samo da smo više dana čekali saopštenje RIK-a o izlaznosti.

U Crnoj Gori bez obzira na autokratski način vladanja Mila Đukanovića, postojao je legalan  izborni okvir. Građani su imali za koga da glasaju, opozicija je bila u tri izborne kolone, Državna izborna komisija je normalno funkcionisala, bili su kontrolori, posmatrači. Sve to mi u Srbiji nismo imali.

Aleksandar Vučić treba da se zamisli i zapita koga on i njegov SNS predstavljaju. Da li imaju legitimitet jer izbori nisu bili regularni. Izbori u Crnoj Gori imaju legitimitet.

Svi oni koji sebe zovu opozicijom u Srbiji videli su u Crnoj Gori da se može funkcionisati u više kolona i pobediti. A ne forsirati priču o ujedinjenoj opoziciji gde je Dragan Đilas gazda. Počnite nešto da radite konkretno, mobilišite svoje ciljne grupe, pravite platforme sa kojih možete delati.

Građanima Crne Gore čestitam rezultate izbora i svaku sreću. Nek je večna Crna Gora.

Centar za istraživanje u politici Argument

www.bitovik.org.rs

Izbori u Crnoj Gori
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial