Blog #Argument

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus osudio je “nacionalističko” svojatanje buduće vakcine za korona virus i založio se da vakcina bude opšte, zajedničko oruđe koja će čovečanstvu omogućiti da se izbori s pandemijom bolesti COVID-19.

“Nacionalističko svojatanje vakcine nije dobro. To nam ne može pomoći”, rekao je Ghebreyesus na video Forumu o bezbednosti u Aspenu, prenosi Beta.

“Potreban je svetski konsenzus kako bi vakcina bila javno dobro, i to kao politička obaveza”, podvukao je.

Prema njegovim rečima, davanje drugima je neophodnost i svi će od toga imati koristi, uključujući i bolje stojeće zemlje: “Ne treba na to gledati kao na davanje u dobrotvorne svrhe. To je i davanje sebi, jer kada se svet izleči i otvori, svi će da imaju koristi”.

“Brži oporavak je zajednički oporavak jer živimo u globalizovanom svetu. Ekonomije su neraskidivo povezane”, rekao je Ghebreyesus. Ne može se “nekoliko sigurnih zemalja oporaviti”, a ostali ne, “svi se moraju oporaviti zajedno”, rekao je on.

Manja šteta

“Šteta koju je prouzrokovao COVID-19 mogla bi biti manja, ako bi se na to obavezale zemlje koje imaju sredstva”, podvukao je šef WHO-a.

U različitim fazama testiranja je 26 vakcina-kandidata, uključujući šest “u dobroj fazi, na kliničkima ispitivanjima”, potvrdio je direktor za hitna zdravstvena stanja WHO-a, Michael Ryan, izrazivši umerenu nadu u uspeh.

Kada neka vakcina dođe u “Fazu tri” to ne znači: “Skoro smo na cilju!”, objasnio je taj epidemiolog.

“‘Faza tri’ znači da se prvi put neka vakcina uvodi u opštu populaciju, daje se zdravim pojedincima, da bi se videlo da li će ih vakcina zaštititi od prirodne infekcije”, objasnio je.

Međutim, “nema garancije da će nam neka od tih šest vakcina dati baš taj odgovor, i verovatno će nam trebati više vakcina dok to ne proradi”, rekao je Ryan.

Novi korona virus Sars-Cov-2 je dosad usmrtio 708.000 ljudi i zarazio više od 18,8 miliona od početka pandemije u Kini decembra prošle godine, po podacima koje je iz zvaničnih izvora sakupila agencija AFP.

Izvor: Agencije

Centar za istraživanje u politici Argument

Šef WHO-a upozorava na ʽnacionalističkoʼ svojatanje buduće vakcine
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial