Piše: Slobodan Martinović

Kako je korona pobedila savremeni fašizam

9. maj/svibanj, ‘Dan pobede nad fašizmom‘, odnosno ‘Dan Evrope’. Pobeda onog najboljeg nad onim najgorim u čoveku. Svetla nad tamom, dobra nad zlom. Generacije koje su bile dovoljno hrabre, solidarne, koncetrisane da udare u tačku zla i budućim generacijama  stvore ambijent za normalan život. To vreme iznedrilo je prave upravljače zajednice, političare, generale,  koji su uz hrabre narode širom sveta pobedili fašizam. 

Danas u vreme korone, fašizam u svetu promenio je oblik delovanja. Sve ono što se kao sistem vrednosti gradilo u predhodnom periodu poništilo se u neoliberalnom kapitalizmu. Gde znanje, zdravstvo, solidranost, humanost nisu relevantni, kao univerzalne vrednosti. Već imamo besmislene regionalne ratove gde veliki prazne džebanu, visoku državnu korupciju, veliki broj migranata, životnu sredinu koja se svakim danom uništava.

9.maj/svibanj bi trebao da podseti  čitav svet na vrednosti slobode, pravde, morala, humanosti,  javnog zdravlja, obrazovanja, solidarnosti, zaštite životne sredine i prolaznosti života. Virus korona je pokazao koliko je svet ranjiv, nemoćan. Potrebna je nova mobilizacija sveta za održivost života na zemlji, što 9. maj/svibanj i simboliše.

Kako je korona pobedila savremeni fašizam
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial