Piše: Slobodan Martinović

Multipla skleroza

Odluka države, da će finansirati lečenje 1300 obolelih od multiple skleroze, otvara ključno pitanje, da li je pronađen lek za multiplu sklerozu. Moja supruga obolela je od MS-a pre 15 godina. Kao autoimuna bolest,  gde organizam sam sebe uništava, veoma je podmukla. Uzrok bolesti nepoznat. Specifična je i po tome što kod 1000 obolelih se različito manifestuje. Lek koji je pomogao jednoj oboleloj osobi ne znači da će pomoći drugoj. Zato i pitam, da li je lek pronađen. Na osnovu kojih kriterijuma će se određivati ko će lek dobiti. Ko će medicinski pratiti obolele koji su dobili lek.

E sada nešto o odnosu države, zajednice  prema obolelima od MS-a i članovima njihovih porodica. Kada se dijagnostikuje MS, šifra bolesti trebala bi da bude dovoljna svim ustanovama, organizacijama, firmama kada obolela osoba ostvaruje svoja prava. Bez obzira da li je obolela osoba  pokretna ili nepokretna. Što u praksi nije tako. Tu je i Zakon o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom koji se selektivno primenjuje od svih u zajednici.

Banja Gornja Trepča kod Čačka jedina je banja u Srbiji, druga u svetu koja odgovara obolelim od multiple skleroze. Ali naši osiguranici moraju da plaćaju banjsko lečenje u Gornjoj Trepči. Država Srbija ne pokriva lečenje, dok osiguranicima iz BiH, Republika Srpska država plaća banjsko lečenje.

Članove porodica obolelih niko ne primećuje. Čak smo im u pojedinim situacijama sumnjivi. Doživeo sam čuđenje od pojedinih  idiota, tako da ih nazovem, zašto živim sa ženom koja je obolela od MS-a. Po njima sam trebao da je ostavim. Nama pomagačima takođe trebaju  programi psihosocijalnih radionica, posao, jer smo veći deo radnog dana upućeni na obolelu osobu.

Najvažni odnos da se oboleloj osobi pomogne, jeste da je porodica prihvati i bude intergisana u njoj.

Multipla skleroza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial