Piše: Slobodan Martinović

Izjava predsednika Vučića, o plati od 900 eura u 2025. godini, postavlja pitanje u kom sektoru, državnom ili privatnom, ili i u jednom i u drugom. Trideset godina radim na tržištu gde sam platu uvek morao da zaradim. Ne u neto iznosu već u bruto. Bilo je dana, mecesi, godina kada sam bio u minusu, kada sam morao da se zadužeujem jer platu nisam zaradio. To je surovi kapitalizam u kom živim trideset godina, koji mnogi nisu živeli jer su stalno bili dotirani od strane države. Setimo se firmi u restruktuiranju, gde je država isplaćivala plate sa sve porezima i doprinosima.

Koji privredni rast i  priliv u državnu kasu moraju biti da bi plata u 2025. godini bila 900 eura. U privatnom sektoru, da bi plata bila 900 eura, ona se mora zaraditi na nivou firme. Strani investitori kojima se daju subvencije došli su u Srbiju zbog jeftine radne snage. Oni sigurno neće isplatiti platu od 900 eura radnicima. Ako se mislilo na zaposlene u državnom sektoru, platu od 900 eura mnogi  nisu zaradili. Jer su stranački zaposleni, njihova radna mesta nemaju smisla, kanal kojim se budžet buši maksimalno. Ekonomija gde platu povećavaš bez pokrića, tako što sa jedne stavke novac prebaciš na drugu, je šarena laža za široke narodne mase.

U Srbiji niko veliki novac nije zaradio dok nije maznuo iz budžeta. Zato smo i osiromašili kao društvo. Pojedinci se mere milionima eura, tako što su putem virmana prebacivali novac na svoj privatni račun.

Kako bi jedna revolucija dobro legla na današnju stvranost u Srbiji.

Plata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial