Piše: Slobodan Martinović

Protekli vikend bio je u znaku predsedničkih izbora u Hrvatskoj i narodnog skupa SPC u Nikšiću. Predsednički izbori u Hrvtaskoj pokazali su slabljenje političke moći i pobedu u prvom kugu kandidata levice. Biće zanimljivo u drugom krugu, kako će glasati biraći Miroslava Škore, pošto su najavili da će napraviti otklon od sadašnjeg HDZ-a. Prilika za Hrvatsku da dobije predsednika svih građana.

Sabor u Nikšiću, povodom spornog Zakona o verskim zajednicama u Crnoj Gori, plaši sve iskrene prijatelje Crne Gore. Urediti odnose između verskih zajednica i države nije lako. U slučaju Crne Gore glavni pregovarač za autokefalnost crkve je država. Što je u isto vreme i  problem i deo rešenja. Utvrditi imovinu od pre sto godina otvara tumačenje istorije, prava, odnosa države i crkve, itd. Sa druge strane, potreba je nasušna da se definiše politika Srba u regionu, koja neće stvarati probleme Srbiji u komunikaciji sa susedima.

Rambo, u Utisku nedelje, lepo kaza da je odgovornost svakog pojedinca u društvu da poštuje zakon, da reaguje ako se isti narušava. Nije u redu da pravedni pojedinci nastradaju dok svi ostali ćute i gledaju svoja posla. Sigurno bi živeli u boljem društvu da smo svi pružili minimum otpora prema korupciji.

Vikend analiza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial