U Sarajevu je 15. i 16.11.2019. godine održana II Generalna skupština Mreže  za izgradnju mira. Organizacija Argument kao članica mreže bila je učesnik skupštine. Mreža je formalizovala svoj pravni status. Usvojen je statut i poslovnik o radu mreže.

Članice Mreže za izgradnju mira, koalicije koja okuplja 197 članica, a teži izgradnji održivog mira i boljeg društva za sve nas, su se okupile u periodu od 15-16. Novembra povodom II Generalne skupštine sa koje izdaju saopštenje za javnost povodom Međunarodnog dana tolerancije 16. Novembra 2019. godine.

Međunarodni dan tolerancije proglasila je Opšta skupština Ujedinjenih naroda 1996. godine, istaknuvši da će taj dan biti dan poštovanja i uvažavanja drugačijih od nas – u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije. Predsednik Mreže za izgradnju mira, Goran Bubalo, podseća da je tolerancija ne samo poštovanje, nego i prihvaćanje i uvažavanje bogatstva svih naših različitosti, ističući da je za toleranciju neophodna otvorenost, dijalog i sloboda mišljenja, savesti i uverenja.

Bosna i Hercegovina je društvo koje se ponosi bogatstvom različitih kultura i tradicija, država u kojoj turisti posećuju „Mali Jerusalem“ i druge znamenitosti, u kojoj se teži inkluziji u svim aspektima ljudskog života, a u kojoj su podele među građanima i građankama, kako one nastale ratnim razaranjima, tako i one nastale od zbog straha i neprihvatanja „drugog i drugačijeg“ očite. Bosna i Hercegovina je društvo u kome se svakodnevno krše ljudska prava i slobode onih koji ne pripadaju većini i koji_ne razmišljaju u skladu sa nametnutim okvirima, ma šta i ko većina u datom kontekstu bila.

Članice Mreže za izgradnju mira podsećaju da tolerancija nije „puko trpljenje“ naših različitosti, tolerancija je razumevanje različitosti, građenje prijateljstava, shvatanje lepote i bogatstva naših različitosti, prihvatanje svih nas onakvih kakvi jesmo i upravo zbog toga što smo takvi kakvi jesmo.

Mreža za izgradnju mira podseća da je tolerancija harmonija u različitostima i vrlina koja mir može učiniti mogućim, kulturu nasilja transformirati u kulturu nenasilja, pomoći nam da izgradimo mostove zajedničkog života. Tolerancija nije samo reč, tolerancija su dela koja, kao i svaka druga promena, treba da krenu od pojedinaca i pojedinki i na koje treba ukazivati svaki dan, a ne samo jedanput godišnje.

Centar za istraživanje u politici Argument

II Generalna skupština Mreže za izgradnju mira

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial