Piše: Slobodan Martinović

Gledajući  na N1 intervju sa Aljbinom Kurtijem, opšti utisak je da on želi da odnose Beograda i Prištine uredi kroz  statusno dve države. Nije mi se dopalo kada je kazao da je Oliver Ivanović ratni zločinac bez dokaza. Jer je i sam Aljbin Kurti bio osuđen na 15 godina zatvora za rušenje integriteta i suvereniteta tadašnje SRJ.

Reči poverenje i razvoj odozdo bih izdvojio u pozitivnom smislu koje je izgovorio. Dok reč reciprocitet, pogotovo u ekonomiji, nema smisla. Ona isto ograničava odnose. Posebno je istakao, prvo reciprocitet pa ukidanje taksi. Što do kraja nije kazao šta tačno znači, već je ostavio ekspertskom timu. Ako kaže EU nema alternativu, onda bi trebao da sledi vrednosti EU. Osnovna vrednost EU je slobodan protok ljudi, kapitala i roba.

To što Srpska lista neće biti deo vladajuće koalicije odgovor je Vučiću da se ne slaže sa pritiscima koje sprovodi nad Srbima koji žive na Kosovu. Srpska lista dobila je 100% srpskih  glasova. Takav rezultat postoji samo u Severnoj Koreji. Dok će ispoštovati odredbu da jedan Srbin bude ministar  u vladi  uz dvotrećinsku podršku Srpske liste.

Najveća prepreka za uspeh u radu Aljbina  Kurtija biće korupcija u institucijama sistema i ratne vođe koje su se putem politike obogatile. Iako je tvrdo ukorenjen u stavu Kosovo nezavsina država, njegov osećaj za pravdu kao univerzalnu  vrednost daje nadu da se od pregovora može nešto napraviti. Nešto što bi dovelo do početka sporazuma Srba i Albanaca.

Aljbin Kurti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial