Rio Tinto (corporation) – Wikipedia: Rio Tinto Group je britansko-australijska multinacionalna kompanija koja je druga najveća korporacija za metale i rudarstvo na svetu (iza BHP). Osnovana je 1873. godine kada je grupa investitora kupila rudarski kompleks na Rio Tintu, u Huelvi, Španija, od španske vlade.
Rio Tinto PLC, RIO: LSE profil – FT.com – Financial Times: Rio Tinto plc je kompanija iz Ujedinjenog Kraljevstva koja se bavi rudarstvom i metalima. Kompanija posluje u 35 zemalja gde proizvodi gvožđe, bakar, aluminijum, kritične minerale i druge materijale potrebne za globalni energetski prelaz.
Rio Tinto Company Profile – GlobalData: Kompanija za metale i rudarstvo koja se bavi rudarenjem, istraživanjem i preradom različitih mineralnih resursa. Snabdeva nizom minerala i metala, uključujući aluminijum, dijamante, uranijum, bakar, zlato i gvožđe.
O kompaniji: Naši materijali su neophodni za funkcionisanje modernog života. Naći ćete ih u pametnim telefonima, avionima, automobilima, bolnicama i širom vašeg doma.

On je često kritikovan od strane ekoloških grupa i vlade Norveške zbog uticaja njihovih rudarskih aktivnosti na životnu sredinu. Tvrdnje o ozbiljnom ekološkom oštećenju povezanom sa angažovanjem u rudniku Grasberg u Indoneziji dovele su do toga da ga Vladin penzioni fond Norveške isključi iz svog investicionog portfolija.

Kompanija priznaje da njene aktivnosti imaju potencijal da nanose štetu kroz zagađenje ili narušavanje zemljišta i da ima značajan ugljenični otisak.

Postoje izveštaji da bi Srbija mogla dozvoliti kompaniji da nastavi sa projektom litijuma. Planirano je da rudnik litijuma u zapadnoj Srbiji bude otvoren 2028. godine, obezbeđujući Evropi prvi izvor materijala koji je ključan za proizvodnju električnih vozila. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da bi Srbija mogla eksploatisati litijum već od 2028. godine nakon novih garancija od australijskog rudarskog giganta i EU o kontroverznom projektu.

Međutim, ranije su izdate dozvole za istraživanje litijuma kompaniji povučene nakon nedelja protesta zbog planova za rudnik litijuma. Trenutno, Rio Tinto Exploration Dunav d.o.o. nema dozvole za istraživanje minerala u Srbiji i shodno tome ne sprovodi aktivnosti na terenu.

Šta je o Rio Tintu kazala veštačka inteligencija
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial